Εργασία στο εξωτερικό

ergasia sto exwteriko

Eργασία στο εξωτερικό

Η εργασία στο εξωτερικό είναι ένα πολύ διαδεδομένο θέμα συζήτησης τα τελευταία δύο χρόνια, ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, αλλά πλέον και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, ακόμα και στους ανθρώπους που έχουν οικογένεια. Η εργασία στο εξωτερικό, όσον αφορά τους Έλληνες, ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο σε προηγούμενες δεκαετίες, όταν πάρα πολλοί Έλληνες, εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης της χώρας μετά τους συνεχείς πολέμους, έφευγαν σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, την Αυστραλία, ακόμα και στην Αφρική. Η εργασία στο εξωτερικό, φάνταζε στα μάτια τους, σα μία σανίδα σωτηρίας, που θα τους εξασφάλιζε την επιβίωση και μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Ήταν λοιπόν πάρα πολλοί αυτοί που έφυγαν, αφήνοντας την οικογένειά τους πίσω ή μαζί με την οικογένειά τους και δούλεψαν πολύ σκληρά σε οποιαδήποτε δουλειά έβρισκαν, για να μπορέσουν να κάνουν κάποιο κομπόδεμα και να γυρίσουν κάποια στιγμή στην πατρίδα τους. Όπως φαίνεται, μετά από αρκετές δεκαετίες, η επιθυμία πολλών ανθρώπων να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, φαίνεται να παίρνει ξανά σάρκα και οστά.

Η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση αυτήν την περίοδο στη χώρα μας, δεν έχει προέλθει από κάποιο πόλεμο, αλλά από τα λάθη στη διαχείριση των δημοσιονομικών του κράτους, τα οποία έκαναν οι διάφορες κυβερνήσεις που είχαν αναλάβει την εξουσία μετά τη μεταπολίτευση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η ανεργία να εκτιναχθεί σε τρομακτικά ποσοστά και όλο και περισσότεροι Έλληνες, είτε να μη μπορούν να βρουν δουλειά μετά το τέλος των σπουδών τους, είτε να χάνουν τη δουλειά τους σε μεγάλη ηλικία, αδυνατώντας να βρουν κάποια άλλη. Αλλά και όσοι έχουν δουλειά, έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους την εργασία στο εξωτερικό, αφού οι συνθήκες εργασίας στη χώρα μας έχουν γίνει πλέον απογοητευτικές. Οι μισθοί μειώνονται όλο και περισσότερο, οι ώρες εργασίας αυξάνονται και η μαύρη εργασία, βρίσκεται σε μεγαλύτερη έξαρση από ποτέ. Οι άνθρωποι και ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία, βλέπουν ότι οι κόποι τους δεν αμείβονται όπως θα έπρεπε και βρίσκονται σε μια συνεχή απογοήτευση  και ανασφάλεια για το μέλλον, που μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογία τους.

Η εργασία στο εξωτερικό, σίγουρα δεν είναι μια εύκολη λύση, αλλά ένα ζήτημα που απαιτεί πολλή σκέψη και κυρίως απαιτεί να είναι το άτομο απόλυτα συνειδητοποιημένο, για την αλλαγή αυτή που θέλει να κάνει στη ζωή του. Οι δυσκολίες βρίσκονται στο ότι θα πρέπει το άτομο να προσαρμοστεί σε μικρό χρονικό διάστημα, σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, σε άλλες συνήθειες και άλλους κανόνες, σε άλλα έθιμα και διαφορετικούς ανθρώπους. Η εργασία στο εξωτερικό, μπορεί να προσφέρει υψηλές αμοιβές, όμως το επίπεδο ζωής είναι αρκετά υψηλό, το οποίο συνεπάγεται ότι η ζωή στις χώρες του εξωτερικού, είναι αρκετά ακριβή. Επίσης, οι εργοδότες στις διάφορες εταιρίες και επιχειρήσεις του εξωτερικού, είναι αρκετά απαιτητικοί και ο εργαζόμενος πρέπει να δίνει τον καλύτερό του εαυτό, για να καταφέρει να κρατήσει τη δουλειά του και να έχει πιθανότητες να ανελιχθεί επαγγελματικά.

Οι περισσότεροι που επιλέγουν την εργασία στο εξωτερικό, παίρνουν αυτήν την απόφαση, στηριζόμενοι κυρίως σε κάποιο συγγενή τους ή φίλο τους που ζει έξω, ο οποίος θα τους βοηθήσει τον πρώτο καιρό και πιθανότατα, θα τους βρει κάποια δουλειά, ώστε να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως μόλις φθάσουν στην ξένη χώρα. Ένας άλλος διαδεδομένος τρόπος, εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό, είναι μέσω του διαδικτύου. Έχουν δημιουργηθεί πλέον πάρα πολλές ιστοσελίδες, από γραφεία ευρέσεως εργασίας στο εξωτερικό, αλλά και από διάφορους οργανισμούς, στα οποία μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος και να αναζητήσει μια εργασία στο εξωτερικό. Σε αυτές τις ιστοσελίδες, θα δηλώσει τα προσόντα που διαθέτει και τις δυνατότητές του, ώστε να βρει κάτι που θα τον ενδιαφέρει. Αυτό που πρέπει όμως να έχει στο μυαλό του ο καθένας που αισθάνεται απογοητευμένος, είναι ότι η απόφαση για εργασία στο εξωτερικό, θα πρέπει να ληφθεί μετά από πολλή ώριμη και υπεύθυνη σκέψη και να συνυπολογιστούν όλοι οι θετικοί και αρνητικοί παράγοντες.

Χαζιράκη Αγλαΐα

Tags: , , , ,

Comments are closed.