Χειρονακτικές Θέσεις εργασίας

xeironaktikh ergasia

Χειρονακτικές θέσεις εργασίας

Οι θέσεις εργασίας έχουν πια λιγοστέψει ακόμα και για τα χειρωνακτικά επαγγέλματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια προσέφεραν δουλειά σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, καθώς επίσης και σε πλήθος οικονομικών μεταναστών από διάφορες γειτονικές και μη χώρες. Η χειρωνακτική εργασία έχει και αυτή πληγεί από την ύφεση που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τη χώρα μας και που μάλλον θα συνεχιστεί για μερικά ακόμη.

Αρκεί μόνο να σκεφτούμε την κατάρρευση που έχει υποστεί ο κλάδος της οικοδομής, για να καταλάβουμε το μέγεθος της ζημιάς. Ο κλάδος της οικοδομής στήριζε για πολλά χρόνια μια σειρά από επαγγέλματα, τα οποία πλέον έχουν βυθιστεί στην ανεργία, αφού η πτώση στις κατασκευές νέων οικοδομών είναι τεράστια. Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί τόσο πολύ που επαγγέλματα όπως ελαιοχρωματιστές, χτίστες, εργάτες, πλακάδες, μαραγκοί αδυνατούν να βρουν εργασία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι επίσης το γεγονός ότι οι οικονομικοί μετανάστες, που  κατά την προηγούμενη δεκαετία αποτελούσαν ένα υψηλό ποσοστό των εργαζομένων στις οικοδομές, αναγκάζονται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, επειδή δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας.

Η κατάσταση στον κλάδο της γεωργίας φαίνεται παρουσιάζει καλύτερες προοπτικές απασχόλησης, γι’ αυτό και οι  Έλληνες επιστρέφουν στις αγροτικές εργασίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο. Έτσι, αρκετοί είναι οι άνεργοι που μη μπορώντας να βρουν θέσεις εργασίας πάνω στο επάγγελμά τους, στρέφονται σε αυτού του είδους τη χειρωνακτική εργασία. Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με καινοτόμες και εναλλακτικές καλλιέργειες, βλέποντας τη μεγάλη ζήτησή τους από το εξωτερικό.

Τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας έχουν επηρεάσει τους νέους, οι οποίοι δείχνουν να προτιμούν επαγγέλματα που εξασφαλίζουν καλύτερες προοπτικές απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Παρατηρείται, λοιπόν, μια στροφή σε κάποια χειρωνακτικά επαγγέλματα όπως υδραυλικός και ηλεκτρολόγος, διότι τόσο οι προοπτικές απασχόλησης όσο και οι απολαβές είναι καλές. Αντίθετα, οι νέοι δείχνουν να γυρνούν την πλάτη σε επαγγέλματα όπως γιατρός και δικηγόρος, τα οποία παρουσιάζουν αρνητικές προοπτικές απορρόφησης, αφού οι θέσεις εργασίας είναι πολύ λίγες και οι υποψήφιοι πάρα πολλοί. Αυτό είναι πολύ λογικό, δεδομένου ότι εδώ και πολλά χρόνια επικρατούσε στη χώρα μας η άποψη ότι όλοι έπρεπε να γίνουν γιατροί και δικηγόροι, επειδή αυτά τα επαγγέλματα προσέδιδαν κύρος.

Η χειρωνακτική εργασία όμως συναντάται και στον τουρισμό, γεγονός που σημαίνει πως οι άνεργοι της χώρας μπορούν να απασχοληθούν στις θέσεις εργασίας που ανοίγουν κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας. Οι θέσεις αυτές αφορούν κηπουρούς, καθαριστές, μεταφορείς αποσκευών, μεταφορείς πάγου και προμηθειών, συντηρητές και πολλά άλλα επαγγέλματα. Φυσικά, ο τουρισμός προσφέρει απασχόληση μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου, ωστόσο, ακόμα και η εποχιακή εργασία είναι καλύτερη από την εναλλακτική, δηλαδή την ανεργία.

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει την λανθασμένη άποψη πολλών Ελλήνων ότι η χειρωνακτική εργασία είναι λιγότερο σημαντική από την πνευματική. Κάθε εργαζόμενος είναι εξίσου σημαντικός, είτε εργάζεται σε γραφείο είτε σε κάποιο χωράφι. Καιρός να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πως πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, γιατί αν όλοι ασχολούνται με επαγγέλματα που δεν απαιτούν χειρωνακτική εργασία, τότε ποιος θα έμενε στο χωριό του, για να καλλιεργήσει τη γη ή ποιος θα πήγαινε σε μια τεχνική σχολή, για να επισκευάζει τους σπασμένους σωλήνες των σπιτιών μας;

Ασλανίδου Μάγδα

Tags: , , , , ,

Comments are closed.