Εργασία στην Αθήνα

ergasia athina

Εργασία Αθήνα

Η εργασία στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη κρίση, όπως άλλωστε και η δουλεια σε όλες τις μεγάλες και τις μικρότερες πόλεις της Ελλάδας. Η οικονομική κρίση, η οποία πλήττει τα τελευταία χρόνια τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, έχει φτάσει στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αθήνα αρχικά και στη συνέχεια, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Παρόλο που οι συνθήκες εργασίας, μετά τις ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της οικονομίας, έχουν εξισωθεί σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, η εργασία στην Αθήνα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε χειρότερα επίπεδα, σε σύγκριση με την εργασία σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Λόγω του υπερβολικά αυξημένου πληθυσμού και της υπερβολικής μείωσης των θέσεων εργασίας, η προσφορά εργασίας από ανθρώπους που βιώνουν την ανεργία έχει αυξηθεί, ενώ η ζήτηση υπαλλήλων για εργασία από εργοδότες, έχει μειωθεί δραματικά. Πλέον, όσοι καταφέρνουν να βρουν κάποια εργασία στην Αθήνα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή είναι ημιαπασχόληση ή πλήρες ωράριο με αμοιβή και ένσημα ημιαπασχόλησης, αλλά και χωρίς ένσημα πολλές φορές, η λεγόμενη μαύρη εργασία. Είναι σημείο των καιρών, το γεγονός ότι πολλοί μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας για πολλά χρόνια, αποφασίζουν να γυρίσουν στον τόπο καταγωγή τους, για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αλλά και όσοι είναι γέννημα θρέμμα της Αθήνας, παίρνουν τη δύσκολη απόφαση, να μετακομίσουν σε κάποια πόλη της επαρχίας, στην οποία δεν έχουν ξαναζήσει, όχι για να βρουν κάτι καλό από θέμα εργασίας, αλλά τουλάχιστον κάτι καλύτερο από αυτό που ήδη έχουν.

Οι συνθήκες εργασίας στην επαρχία, σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας στην Αθήνα, ήταν ανέκαθεν και πριν από την κρίση, σαφώς πολύ καλύτερες. Το θέμα των αποστάσεων καταρχήν, είναι πολύ σημαντικό για τον οποιονδήποτε εργαζόμενο. Σε μία μικρή πόλη, οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές, ενώ οι δρόμοι δεν επιτρέπουν την υπερβολική κίνηση που θα συναντούσε κάποιος στην Αθήνα, αν αποφάσιζε να πάει με το αμάξι του. Επιπλέον, ο εργαζόμενος που μετακινείται με το αμάξι του, θα κάνει σίγουρα μεγαλύτερη οικονομία, από θέμα καυσίμων, καθώς διανύει πολύ μικρότερη απόσταση, σε σχέση με τις μεγάλες αποστάσεις της Αθήνας. Αλλά και αυτοί οι οποίοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να μεταβούν στην δουλεια τους στην Αθήνα, αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες δυσκολίες, από αυτούς οι οποίοι εργάζονται σε μια επαρχιακή πόλη. Μία από αυτές τις δυσκολίες, είναι ο υπερβολικά μεγάλος πληθυσμός, που καθημερινά χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα και πολλές φορές μπορεί να μην είναι δυνατό να χρησιμοποιήσει κάποιο, λόγω της πληρότητά του. Αλλά και αν τα καταφέρει, σίγουρα η διαδρομή δε θα είναι ευχάριστη. Κάτι άλλο που επιβάλλει η εργασία στην Αθήνα, είναι ότι ο εργαζόμενος, θα πρέπει να μένει στην ίδια ή σε μια κοντινή περιοχή, σε σχέση με την περιοχή της εργασίας του, για να εξαλείψει την παραπάνω δυσκολία της μεταφοράς. Το θετικό όμως που υπάρχει για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάνε στην εργασία τους στην Αθήνα, είναι ότι τα εισιτήρια είναι πιο φθηνά, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές στην Ελλάδα, αλλά και ότι έχουν περισσότερες επιλογές, ως προς το ποιο μέσο θα επιλέξουν.

Παλιότερα, οι περισσότεροι προτιμούσαν δουλεια στην Αθήνα, από την άποψη ότι είχαν περισσότερες επιλογές και τους δίνονταν περισσότερες ευκαιρίες, τώρα όμως πλέον, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν εργασία, αλλά και όσοι αναζητούν εργασία στην Αθήνα, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι, αναζητούν καλύτερες συνθήκες και μια καλύτερη ποιότητα ζωής, στην επαρχία.

Χαζιράκη Αγλαΐα

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.